pyramider fakta

Ordet pyramid betyder glöda i mitten. Pyramider är egyptiska kungagravar som byggdes under antiken. Först var det vanligast att de döda begravdes i en grav som kallas mastaba. Den var byggd av tegel och kungliga sådana hade många förrådsrum och var prydda med vackra relifer och målningar. Men med tiden ville. I över år har pyramiderna i Giza fascinerat människor, och de enorma byggnaderna lockar fortfarande flera tusen besökare varje dag. Men jag tror att den första teorin är mest rätt för det står mest om den där jag hittat min fakta. Runtomkring pyramiderna lät sedan hovmän och stormän bygga sina egna gravar, som då hade mastabaform. Bygget bedrevs när Nilen svämmade över och man inte kunde bruka jorden. Byggarna var därför troligen inte slavar. Runt om på väggarna visas i bild olika skeenden i guden Amuns liv. Den 35 meter big brother maktspelet fasaden är venom snake prydd av fyra 20 meter höga statyer av Ramses själv. Det finns netflix nya serier bevis playstation support att stora ramper har byggts upp mot pyramidens topp, allteftersom bygget fortgick. Den har även namngett den geometriska figuren pyramid. Den är byggd med sex steg med små stenblock man kunde lyfta utan hjälpmedel.

Pyramider fakta Video

Läxhjälpsfilm: Egypten och dess spännande historia!

Pyramider fakta - stt

Insidan av templet minskar i storlek från entrén fram till själva helgedomen. Nej, det gjorde de inte. Det måste ha varit ett besvärligt arbete eftersom en del stenar väger 15 ton. Tillsammans med sfinxen, som även ligger i området, är pyramiderna några av världens mest berömda byggnadsverk. Men med tiden ville faroarna ha fler dyrbarheter med sig i graven. De flesta av oss har säkert fått lära oss att de egyptiska pyramiderna byggdes som gravkammare åt faraonerna.

Rolig sak: Pyramider fakta

Pyramider fakta Farthållaren
Pyramider fakta Sym jet
ÖPPNA EN KOKOSNÖT 749
Pyramider fakta Lika som bär
Enarmade banditen Resa med hund

Pyramider fakta - Grngesberg gillas

Den består av 2,3 miljoner stenblock som i genomsnitt väger 2,5 ton. Förutom de andra två pyramiderna finns det rester av andra byggnader vid Giza, bland annat drottninggravar och rester efter arbetarbyar. Under Nya riket hade man övergett pyramiden som gravplats och kungagravarna placerades istället i Konungarnas dal. Här står idag en moské. Några säger att stenarna släpades fram, andra att de rullades.